Често задавани въпроси

Въпроси за продукти

Какви съставки използвате?

Използваме само натурални и безопасни съставки без синтетични добавки или аромати.

Подходящи ли са продуктите за чувствителна кожа?

Да, нашите продукти са специално формулирани за всички типове кожа, дори много чувствителна.

Рециклируеми и устойчиви ли са опаковките на LUMIBEE?

Използваме стъклени бутилки, тъй като те могат да се рециклират многократно. Разчитаме на Вашата подкрепа за по-чисто бъдеще, затова Ви молим да рециклирате бутилките си! Пластмасата, която използваме, е необходима за функционалността на опаковката. Въпреки това, когато разгледаме целия жизнен цикъл, можем да намерим предимства и в пластмасата спрямо стъклото. Нашите транспортни кутии са от 100% рециклиран картон, а мастилото върху бутилките ни също е съобразено с изискванията за рециклиране. Постоянно търсим начини да намалим вредния отпечатък. Очакваме нови иновации в козметичните опаковки и докато това стане, нека събираме отпадъците си разделно! За вторичните опаковки използваме хартия, в която 15% от целулозата се замества от отпадъчни цитрусови плодове. Използваните добавки придават на хартията специално оцветяване и текстура, без да ограничават възможностите за печат и обработка. Също така се произвежда със 100% самостоятелно генерирана зелена енергия и съдържа 40% рециклирани влакна. Всички тези мерки водят до 20% намаление на въглеродния отпечатък.

Къде се произвеждат продуктите на LUMIBEE?

Произвеждаме нашите продукти на малки партиди тук, в България, успявайки да съчетаем традиционни техники с най-съвременните технологии. Гордеем се с това, че поддържаме местната икономика и производство, като работим с български специалисти и използваме най-добрите съставки, за да гарантираме, че всеки продукт отговаря на високите стандарти на нашите клиенти.

Продуктите на LUMIBEE съдържат ли аромати?

Ние не използваме синтетични аромати в нито един от продуктите ни.

А почистващото ни масло Uncovered и успокояващият и хидратиращ маслен серум Hush са без никакви аромати.

Продуктите на LUMIBEE съдържат ли консерванти?

По-голямата част от нашите формули не съдържат вода, което означава, че съставките имат естествени консервиращи качества, тъй като микроорганизмите предпочитат водна среда за развитие.. Въпреки това сме добавили натурален витамин Е, за да сме сигурни, че продуктите са стабилни. Той има свойствата на силен антиоксидант и запазва другите натурални съставки свежи за по-дълъг период.

При натуралните ни продукти с вложена вода (като почистващата ни пяна Pure), където натуралният Витамин Е не би бил достатъчен, за да се пребори с развитието на бактерии, сме се постарали да открием най-чистата алтернатива и използваме само натурални консерванти.

Предлагаме ли мостри на продукти?

Разбираме, че бихте искали да изпробвате нашите продукти, преди да се ангажирате с покупка в пълен размер. За съжаление, в момента нямаме възможност да предлагаме мостри, но оставаме на разположение да отговорим на всички Ваши въпроси.

Могат ли продуктите на LUMIBEE да се използват по време на бременност?

Да, продуктите ни могат да се използват по време на бременност, но винаги препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар преди употреба на каквито и да е продукти, особено ако имате специфични здравословни състояния или притеснения. Нашите продукти са разработени с грижа за безопасността и благополучието на бъдещите майки, като използваме съставки, които са нежни и подходящи за този специален период. Въпреки това, индивидуалните нужди и реакции на организма могат да варират, затова е важно да получите професионален съвет, който е съобразен с Вашето здраве.

Трябва ли да тествам даден продукт преди употреба?

Ако имате чувствителност на кожата или специфични алергии, винаги препоръчваме първо да проверите нашия списък със съставки, който можете да откриете на нашия уебсайт и на опаковката на всеки продукт. Продуктите ни съдържат натурални пчелни съставки, които са известни със своите полезни свойства, но е важно да отбележим, че те могат да предизвикат алергични реакции при някои хора. Затова препоръчваме да направите тест за чувствителност преди първата употреба. За целта, нанесете малко количество от продукта на малък участък от кожата, например вътрешната страна на китката, и изчакайте 24 часа. Ако не забележите зачервяване, сърбеж или друг дискомфорт, можете да използвате продукта спокойно.

Как трябва да съхранявам продуктите?

Продуктите трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина и източници на топлина. Това ще помогне да се запази тяхното качество и ефективност за по-дълъг период от време. Идеалната температура за съхранение е между 15°C и 25°C, като е важно продуктите да бъдат добре затворени след употреба, за да се предотврати влага или замърсяване. Спазването на тези указания ще гарантира, че продуктите остават свежи и безопасни за употреба.

Въпроси за доставка и връщане

Как мога да направя поръчка?

Поръчайте лесно чрез нашия онлайн магазин. Можете да се свържете с нас и в социалните ни мрежи и да направите поръчка чрез съобщение.

Предлагаме ли безплатна доставка?

Предлагаме безплатна доставка за всички поръчки в България, независимо от сумата и дали са до офис на куриер или личен адрес.

Кога ще пристигне поръчката ми?

Ние се стремим да обработим и изпратим вашата поръчка в рамките на 24 часа след нейното получаване, с изключение на почивните дни и официалните празници. След като поръчката бъде изпратена, времето за доставка зависи от сроковете, определени от съответния куриер. Обикновено поръчките пристигат в рамките на тези срокове, но моля, имайте предвид, че може да има забавяния поради външни фактори. Вашето удовлетворение е наш приоритет и ние ще направим всичко възможно, за да получите продуктите си възможно най-бързо.

Мога ли да върна поръчка?

Надяваме се, че ще останете доволни от вашата поръчка. Въпреки това, ако по някаква причина не сте напълно удовлетворени, ние с радост ще предложим замяна или възстановяване на сумата, при условие че върнете поръчката в рамките на 14 работни дни, неотворена, неизползвана и в първоначалното й състояние. След като получим върнатите продукти, ще прегледаме тяхното състояние преди да обработим възстановяването на сумата. За повече информация относно нашата политика за връщане и възстановяване, можете да посетите секция „Условия за ползване“ или да ни изпратите имейл на team@lumibeeskin.com.

Какво се случва, ако има дефектен артикул или получа грешна поръчка?

Моля, проверете поръчката си веднага след получаването й и се свържете с нас незабавно, ако откриете, че артикулът е дефектен, повреден или сте получили грешен продукт. Това ще ни позволи да оценим проблема и да предприемем необходимите действия. Ще се радваме да заменим продуктите с правилните или да ви предложим възстановяване на сумата по Вашата поръчка. Извиняваме се за всяко неудобство, което това може да Ви е причинило, и Ви благодарим за разбирането и търпението.